Historiaa

 

PAM Hotelli- ja Ravintola-alan Oulun osasto 710


 

Hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden etujen valvonta voitaneen katsoa alkaneeksi jo ensimmäisen ammatillisen keskusjärjestön perustamisesta. Todellinen edunvalvonta hotelli- ja ravintola-alalla pääsi kuitenkin kunnolla käyntiin vasta 14.11.1933, kun perustettiin Suomen Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto. Silloisen Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liiton Oulun paikallisyhdistyksen perustava kokous pidettiin Oulussa 5.11.1938. Liiton asiamies Eino Gajander oli ottanut yhteyttä oululaisiin hotelli- ja ravintola-alan työntekijöihin, paikallisyhdistyksen perustamistarkoituksessa. Gajander oli myös paikalla, kun paikallisyhdistyksen syntysanat lausuttiin.

Vuonna 1942 Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton Oulun osasto 10 nimensä muuttanut yhdistys liittyi jäseneksi SAK:n Oulun seudun ammatilliseen paikallisjärjestöön, jonka toiminnassa olemme edelleen aktiivisesti mukana. Yksi osaston jo useamman vuoden ajamista tavoitteista täyttyi vuonna 1976, kun Ouluun perustettiin HRHL:n piiritoimisto, johon ensimmäiseksi piiritoimitsijaksi valittiin Pekka Löthman. Pienehkön maa-alue lahjoituksen osastomme sai vuoden 1980 aikana, tämä maa-alue päätettiin ottaa käyttöön osastomme jäsenistön virkistäytymistä varten, ja rakentaa alueelle oma kesänviettopaikka.

1980-luvulle saavuttaessa osastomme alueen järjestäytymisaste oli kivunnut jo yli 90 % ja edelleenkin meidät tunnetaan yhtenä aktiivisimmista PAMin osastoista Pohjois-Suomessa.

Vuosituhannen vaihteen lähestyessä kiihtyi keskustelu eri palvelualojen liittojen yhdistymisestä ja 28.11.2000 syntyi Palvelualojen ammattiliitto PAM, neljän eri liiton yhdistyessä. Samalla osastomme nimi muuttui nykyiseen muotoonsa. PAMin aika on ollut osastossamme vilkasta kehityksen aikaa, olemme osallistuneet aktiivisesti PAMin toimintaan ja kehittäneet omalta osaltamme alamme työntekijöiden niin työoloja, kuin vapaa-ajan toimintaakin.

Vesa-Matti Ollila